Türkiye kıyılarındaki marinaların toplam kapasitesinin 6 bin 500, tekne sayısının ise yaklaşık 16 bin adet olması marina fiyatlarını uçurdu. 42 metrelik bir tekneyi lüks turizmin merkezi Monaco’da bağlamanın geceliği 650 Euro’yken, Göcek’te 1200 Euro’ya çıktı. Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği Başkanı Murat Bekiroğlu ise hızlı bir şekilde marina yatırımlarının devreye alınması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’de marina kapasitelerinin yetersizliğine dikkat çeken Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Başkanı Murat Bekiroğlu, “Sektörümüz üretim, satış ve turizm tarafında hızlı büyüdü. Arz düşük talep yüksek olunca marinalarda tekne ve yat bağlama fiyatları katlandı” diyerek marina yatırımlarının hızlı bir şekilde devreye alınması gerektiğini söyledi. Monaco’da günlük 650 Euro’ya marinada kalabilen 42 metrelik teknenin Gökce’te bin 200 euro ödediğini söyleyen Bekiroğlu, “Bodrum’da 700 Euro’ya kalabilen 20 metrelik tekne, Yunanistan’a giderse 35 Euro’ya dahi teknesini bağlayabiliyor.” dedi.

“CENNET KOYLARI TEKNE PARKLARA DÖNDÜ”

YATED’in geçtiğimiz hafta İstanbul’da düzenlendiği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Bekiroğlu, şunları söylemişti:

“Türk denizlerine ve koylarına gösterilen ilgi marinalarda yer bulunmasını zorlaştırırken, artan tekne ve yat bağlama fiyatları en küçüğünden en büyüğüne tekne ve yat sahiplerini zorlamaya başladı. Birçok tekne yakın ülkelerde bulunan marinalara gidiyor. Hatta Türkiye’nin cennet koyları ‘tekne parklara’ döndü. Tekne ve yat sektörü için önümüzdeki en büyük tehdit marinalardaki kapasitenin yetersiz olması ve fiyatların yükselmesi. Fiyatların yükselmesinin sebebi de arz talep dengesi. Şu anda Türkiye’de 25-30 arasında marina var. Bunların toplam bağlama kapasitesi ise 6 bin 500 civarında. Kapasitenin ilk etapta çok hızlı bir şekilde en az yüzde 50 artırılması gerekiyor

“SEKTÖRÜMÜZÜN İHRACATI 3 MİLYAR DOLAR”

Türkiye’de şu anda 77 tersane var. Sektörün istihdama verdiği katkı toplamda 200 bin civarında.Türkiye geçen yıl gemi ve yat hizmetleri ihracatından 1 milyar 350 milyon dolarlık gelir elde etti. Bir de tamir ve bakım ihracatı var. Bu da eklendiğinde sektörümüzün ihracatı 3 milyar dolara kadar çıkıyor. Türkiye’nin ihracatta en önemli pazarları Danimarka, Norveç gibi İskandinav ülkeleri. Yat müşterileri ise daha çok Amerika ve Avrupa ülkelerinden geliyor.”

Tekne ve yat turistinin normal turistin en az 2.5 katı daha fazla para harcadığına dikkat çeken Bekiroğlu, “Şu anda Jeff Bezos ve Abramoviç’in tekneleri Türkiye’de. Ancak marinalarımızın kapasitesi sınırlı, fiyatları uçuk olduğu için birçok milyarder belki de gelemiyor. Mega yatlar daha fazla gelsin istiyorsak marinaya ihtiyaç var. Yeni yatırımların da Türkiye’nin cennet koylarına değil, uygun görülen hazine arazilerine yapılmasında yarar var. Marina yatırımları için de özel sektörün ve yatırımcının teşvike, desteğe ihtiyacı var” diye konuştu.

TEKNELER MARİNAYA YAKLAŞAMIYOR KOYLAR KİRLENİYOR

“MARİNALAR-DAKİ yüksek fiyatlardan dolayı tekne ve yatların bütün bir yılı koylarda geçirmeye başladığını, bunun da ciddi kirliliklere neden olduğunu söyleyen Murat Bekiroğlu, “Tekneler marinalara yanaşamadığı için koylarımız kirleniyor. Koyların dışında uygun alanlardaki Hazine arazilerinin marina yatırımlarına açılması lazım. Böylece turizme çok büyük katkılar sağlanır” diye sözlerine ekledi.

6.500 – Türkiye’deki marinaların tekne ve yat kapasitesi

16.000 – Denizlerimizdeki ortalama tekne ve yat sayısı

1500 – Her yıl denize inen yeni tekne ve yat sayısı