Ülkenin harnup üretim merkezi Karpaz’da ürünler toplandı, satılacaklar ayrıldı, geriye kalanlarla pekmez yapımına başlandı
Hem ekonomik hem sağlık için… Sağlık için faydaları saymakla bitmeyen harnup pekmezi, Karpazlı üreticilere ayrıca ek bir gelir kapısı… Ürünlerini toplayıp satılacakları ayıran harnup üreticileri harnup pekmezi yapımına başladı. Lezzeti ve faydasını artırmak için harnup odunu ateşinde kaynatılan harnuplar kazanlarda köpüre köpüre pekmeze dönüşüyor.
Ayşe BULUT
Ülkemizin harnup üretim merkezi Karpaz bölgesinde bir yandan harnup hasadı sürerken, bir yandan da faydaları saymakla bitmeyen harnup pekmezi yapımına başlandı.
Bahçelerinde kurdukları ocaklarda harnup odunuyla yaktıkları ateşlerde kazanlarını en seçkin harnuplarla dolduran üreticiler, saatlerce uğraşarak hem sağlıkları hem de ek gelir için köpürte köpürte pekmezlerini yapmaya başladı.
Yenierenköy’ün en bilinen harnup pekmezi üreticilerinden Aysel Aydener, harnup pekmezi yapımını aşama aşama KIBRIS’a anlattı.
“Pekmez, harnup ateşinde kaynatılmalı”
Yenierenköylü Aysel Aydener, harnup pekmezinin illaki harnup odunuyla kaynatılması gerektiğini, aksi halde pekmezin acı olacağını belirtti ve pekmez yapımını şöyle anlattı:
“Hasat zamanı harnuplar toplanır, ardından iyileri seçilip ıslak bezle tek tek silinir, sonra bunlar küçük küçük kırılıp, değirmende öğütülür. Öğüttükten sonra büyük varillerin içine koyup 7-8 saat suda bekletiriz, bu sürede gerekirse su ilave edilir. Daha sonra harnup suyu tülbentle süzülür ve kaynatılmak üzere büyük kazanlara konulur.
Kazanların altına yakılan odunlar illaki harnup odunu olmalıdır, yoksa pekmez acı olur. Kaynamaya başlayınca köpük yapar, o köpüğünü alırız. Kaynamaya başlayınca ateşin başından ayrılamayız, yoksa pekmez taşabilir. Kaynayan harnup suyu yaklaşık 16-17 saat ister pekmez olsun. Sürekli karıştırmak ister.
Biz akşamüzeri 18.00 gibi ateşi yaktık ertesi gün 14.00’e kadar ateşin başından ayrılmadık. Uykusuz bekledik pekmez olana kadar.
Çok zahmetli bir iştir pekmez yapımı. Ama büyüklerimiz de bu harnup pekmezini yapardı, bizler de geleneği hâlâ sürdürüyoruz. Hem çocuklarımız yiyor şifa niyetine hem de satarak eve katkıda bulunuyoruz.”
Harnup pekmezinin faydaları
Harnup pekmezi içindeki E vitamini sayesinde; öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve kansızlığa iyi gelir. Balgam söktürür, yumuşatır, bronşları açar, sigara tiryakileri için faydalıdır ve nefes darlığına oldukça etkilidir. (Alerjik nefes darlığı çekenlere ısrarla keçiboynuzu pekmezi tavsiye edilir.)
Harnup pekmezinin kalp ve damar hastalıklarından korunma, kolesterol seviyesini düşürme, kanı temizleme, kalp çarpıntısını önleme ve damar tıkanıklığını gidermek için de bir şifa kaynağı olduğu bilinmektedir.
Ayrıca demir deposu olan harnup pekmezinin kansızlığa da iyi geldiği herkesçe bilinmektedir.