Türkiye-KKTC 12. Ortak Komite Toplantısı, 19 Ocak tarihinde Lefkoşa’da yapıldı.Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen Türkiye-KKTC 12. Ortak Komite Toplantısı’na Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu konuşmacı olarak katıldı.Açılışta Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Maliye Bakanı Özdemir Berova, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kıbrıs Türk Sanayi  Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Türkiye İhracatçılar Meclisi başkan  ve temsilcileri, Türkiye ve KKTC’den Esnaf  ve Zanaatkarlar  Odası temsilcileri, üst düzey yetkililer ve iş insanları yer aldı.İlk açılış konuşmasını yapan TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç, 12. toplantı vesilesiyle bir araya geldiklerini belirterek, Türkiye’nin KKTC ile güçlü bir dayanışmayla kazan-kazan ilkesine dayanan çalışmalar yapıldığını anlattı.KKTC’ye ihracatlarında geçen yıl yüzde 14’lük bir artış olduğunu kaydeden Güleç, ülkeye toplam ihracatın 2,4 milyar doları aştığını belirtti. Güleç, “Küresel ticarette küreselleşme yerine bölgeselleşme eğiliminin hız kazandığı bu dönemde karşılıklı ticaretimizi daha da artırmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.Ahmet Güleç, bugün bir arada olunan heyetin 2024 yılının ilk ticaret heyeti olması vesilesiyle kendileri için oldukça anlamlı olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:“2023 yılında 71 ülkeye 145 ticaret heyeti ve 72 alım heyeti düzenledik. Geçtiğimiz yıl 1.5 milyon kilometreden fazla yol kat ettik. Bu yıl da dolu dolu bir programla ihracatçılarla dünyayı dolaşmaya devam edeceğiz”İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin ele alındığı “TC-KKTC Ortak Komite 12. Dönem Toplantısı”nın ardından Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ile TC Ticaret Bakanı Ömer Bolat ortak basın toplantısı düzenledi.Bakan Amcaoğlu, Kıbrıs Türkü’nün, Türkiye Cumhuriyeti’nin önderliğinde çıktığı yolda başarıya ulaşacağına inanç belirtti. Amcaoğlu, “Bugün yapılan anlaşmalar, KKTC’nin kapılarının dünyaya tekrardan ihracat ve üretimle açılabilmesi açısından önemli” dedi.TC Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise, Kıbrıs esnafına 2024 yılı içinde toplam 150 milyon TL’lik bir TESKOMB kredisi sağlayacaklarını açıklayarak, bu çerçevede firma başına kredi üst limiti olarak 650 bin TL’lik kaynağın 5 yıl vade yüzde 25 maliyet ve 6 ayda bir ödeme planıyla sağlanacağını duyurdu.“Ortak Komite Mutabakat Zaptı” ve “Ticaretin ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair İşbirliği Protokolü” ile “KKTC’ye İthal Edilen Ürünlerin Denetimi Konusunda İşbirliği Protokolü”nün imzalandığını belirten Bolat, İşbirliği Protokolünün ekinde yer alan Eylem Planlarında çeşitli alanlarda iş birliğini içeren faaliyetlere yer verildiğini anlattı.TC-KKTC Ortak Komite 12. Dönem Toplantısı’nın ardından Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, atılan imzaların, hem ülkenin geleceği hem de Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerin daha fazla büyümesine olanak verdiğini vurgulayarak, emeği geçenlere teşekkür etti.Ülkenin ihracatının, üretiminin, üretim modellerinin geliştirilmesiyle ilgili atılacak adımların tamamlanması konusunda uzun zamandır çalışıldığını ifade eden Amcaoğlu, bugün yapılan anlaşmaların, ülkenin ihtiyacı olan başta finansman kaynaklarıyla birlikte altyapı yatırımlarının daha da büyük noktalara çekilmesi ve Türkiye vizyonuyla, KKTC’nin dünyaya kapılarının, tekrardan ihracat ve üretimle açılabilmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.Bu topraklarda var olma mücadelesine veren Kıbrıs Türkü’nün, Türkiye Cumhuriyeti’nin önderliğinde çıktığı bu yolda başarıya ulaşacağına inanç belirten Amcaoğlu, Türkiye Ticaret Bakanı Bolat ve ekibine teşekkür etti.TC Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise sözlerine, KKTC’de gördüğü misafirperverlik için teşekkür ederek başladı. TC-KKTC Ortak Komite 12. Dönem Toplantısı’nı tamamladıklarını, Türkiye İhracatçılar Meclisi, KTTO ve KTSO organizasyonunun koordinasyonunda Ticaret ve İş Forumu’nun açılışını yaptıklarını belirten Bolat, gün boyunca yapacakları toplantıların iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve KKTC’nin sürdürülebilir kalkınması açısından verimli olmasını temenni etti.TC-KKTC Ortak Komite 12. Dönem Toplantısı’nın iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve KKTC’nin sürdürülebilir kalkınması açısından çok verimli geçtiğine inanç belirten Bolat, emeği geçenlere teşekkür etti.Bolat, hem “Ortak Komite Mutabakat Zaptı”nı ve “İşbirliği Protokolü”nü hem de “KKTC’ye İthal Edilen Ürünlerin Denetimi Konusunda İşbirliği Protokolü”nü imzaladıklarına işaret ederek Ticari ve Ekonomik İşbirliğine Dair Eylem Planında ticaret, gümrük, e-ticaret, ürün güvenliği, insan kaynakları, serbest bölgeler, sağlık, hukuki altyapı gibi çeşitli alanlarda iş birliğini içeren faaliyetlere yer verildiğini anlattı.Türkiye’nin ticaret hacminin 2023 yılında 2,5 milyar dolara ulaştığını bildirerek gelecek yıllarda bunu artırma hedeflerini ortaya koyan Bolat, “KKTC’nin bu ticaretten aldığı payı genişletmek de asıl amaçlarımızdan biridir. Bu kapsamda, KKTC’deki mevcut 360 milyon dolarlık yatırımımızı yeterli bulmuyor, yatırımlarımızı genişletmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.