İKV BASIN AÇIKLAMASI

İKV BAŞKANI ZEYTİNOĞLU:
TÜRKİYE, ABD’NİN YÜRÜTTÜĞÜ MOODY’S SORUŞTURMASINDA ‘TARAF’ OLMALI

İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu “Moody’s hakkında ABD’de yürütülen soruşturmaya Türkiye’nin de ‘müdahil’ olmasını istedi.

Ayhan Zeytinoğlu, ABD Senatosu’nun 2011 yılında açıkladığı raporda 2008 krizi sürecindeki yanlış kararları nedeniyle Moody’s ve S&P’nin ABD hane halkının toplam servetinin 11 trilyon dolar erimesinde önemli katkıları olduğunu tespit ettiğini, ardından S&P’ye 1.5 milyar dolar ceza verildiğini hatırlattı.

Senato’nun raporunun ardından ABD Adalet Bakanlığı’nın Moody’s hakkında açtığı soruşturmanın bu yıl sonunda tamamlanacağına dikkat çeken ve bu kuruluşa da 2 milyar dolar ceza verilmesinin beklendiğini ifade eden Zeytinoğlu; 15 Temmuz darbe girişiminin ardından önce ‘olumlu’ sonra ‘olumsuz’ kararlarla Türkiye ekonomisi hakkında farklı algılar yaratan Moody’s hakkında yürütülen soruşturmaya, ekonomisi zarar gören Türkiye’nin de bulunacak bir formülle taraf olması gerektiğini söyledi.

Soruşturma sürecini yakından takip etmek gerektiğini vurgulayan İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Moody’s, ABD’dekine benzer şekilde eylül ayında ülkemiz için de piyasaları manipüle edecek şekilde tartışmalı not indirim kararı almıştı. Ekonomik gerekçelere dayanmayan bu kararın siyasi olduğunu ilk duyduğumuzda söylemiştik. Ekonomimizin gördüğü zarar nedeniyle, yerinde bulduğumuz bu soruşturmaya Türkiye de taraf olmalı, uğradığı haksızlığı tescillemeli. ” dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşları notlarının ülkelerin gerçek itibarlarını yansıtmadığını belirten Zeytinoğlu, “Artık bütün dünyada küresel yatırımcılar itibar kaybettikleri birçok kez ortaya çıkmış olan bu kuruluşların notlarına bakmıyor. Deneyimli yatırımcılar ilgilendikleri şirketin ya da ülkenin mali göstergelerini kendileri araştırıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin ‘kredibilite’ notunu etkileyecek makroekonomik faktörleri değerlendiren Başkan Zeytinoğlu: “Cari denge, bütçe ve büyüme rakamlarımıza bakıldığında gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkeden iyi durumda olduğumuzu görüyoruz. Ortalama büyüme potansiyelimiz yüzde 4 civarında. Ekonomik reformlarımız hızla devam ediyor. Faiz ve enflasyon göstergelerimiz olumlu.” şeklinde konuştu.