Deniz kenarındaki hayalet kasabayı ‘Akdeniz’in Vegas’ına dönüştürme planları Kral Charles’ı tartışmaların içine çekebilir

Eskiden yıldızların eğlence merkezi olan ancak 50 yıldır boş duran terk edilmiş bir sahil beldesini dönüştürme planı, Kral Charles ve İngiltere’yi büyük bir diplomatik kavgaya sürükleyebilir.

Kıbrıslı Rumların “Varosha”, Kıbrıslı Türklerin “Maraş” olarak adlandırdığı Kıbrıs tatil beldesi, Temmuz 1974’te Türk ordusunun Rumların adayı etnik olarak temizleme girişimine karşı Kıbrıslı Türkleri korumak üzere adaya gelmesiyle çatışmalara sahne oldu.

Kıbrıslı Rum ve Yunan güçleri ve vatandaşlar güneye doğru ilerledikçe kasaba terk edilmiş ve çatışmalar sona erdiğinde Türk bölgesinin kontrolü altına girdi.

O tarihten bu yana Birleşmiş Milletler’in iki tarafı bir araya getirme çabalarında bir üs olarak kullanılan kasaba, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak kendini ilan eden ülkenin kontrolündeki topraklarda yer alıyor.

Elli yıllık çıkmazın ardından, adayı yeniden birleştirmeye yönelik bir dizi planın Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedilmesinin ardından, Express.co.uk Maraş’ı yeniden hayata geçirme planlarını gördü. Ancak bu plan Birleşmiş Milletler (BM) ve Kıbrıs Rum Hükümeti tarafından itirazlarla karşılanacak ve Kral Charles için bir sorun teşkil edebilecek.

KKTC hükümetine göre buradaki Golden Sands Oteli’nin sahibi İngiliz Kralı’dır ve otel halen sıkı bir şekilde korunmakta ve önceden izin alınmadan girilememektedir.

Bu devasa otel kompleksi 1974 yılında açıldığında dünyanın ilk yedi yıldızlı oteli olarak ilan edilmişti ve o kadar büyüktü ki müşterileri gezdirmek için bir iç demiryolu vardı.

Kraliyet Ailesi otelin sahibi olduğunu reddetmişti ve adanın Orta Doğu’ya ve Suriye gibi uluslararası sıcak noktalara yakın olması nedeniyle şu anda Birleşik Krallık güvenlik güçleri tarafından kullanılıp kullanılmadığı konusunda soru işaretleri var. Ancak Savunma Bakanlığı da Muhafazakâr Milletvekili Mark Francois’in sorusu üzerine otelle ilgisini reddetti.

Bununla birlikte, tatil köyündeki binaların mülkiyet sorunu bölgenin yeniden hayata dönmesini engelleyen en önemli sorunlardan biridir ve bu sorun, sunulan tekliflerle birlikte büyük bir yasal tartışmaya neden olabilir.

Dünyanın dört bir yanından milyarder iş adamlarının yanı sıra dünyanın en başarılı otelcilerinden oluşan bir konsorsiyumun teklifi, Maraş’ın Sahil kesimini milyar poundluk bu yeni proje için en iyi yer olarak belirledi.