Avrupa Birliği’nin Semerkant’ta düzenlediği AB-Orta Asya Zirvesi’nde açıklanan sonuç raporu ile Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan devletlerinin G.K.R.Y.’yi “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak tanıyarak, bu ülkeye Büyükelçi atamaları yönündeki kararlarını ve bunlara ek olarak Kırgızistan ve Tacikistan‘ın içinde bulunduğu bu beş ülkenin Türk Devletleri Teşkilatınagözlemci üye olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yok sayarak Kıbrıs adası ile ilgili siyasi faaliyetler konusunda işbirliği yapmasını şiddetle kınıyoruz.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki Büyükelçi değişimi de dahil olmak üzere bütün bağlantılarını ayrılıkçı eylem olarak tanımlayan ifadeleri tümüyle yok sayıyoruz.
Kardeş devletlerimizin bu yönde adımlar atması ve zirve bildirisine bu konuya ilişkin ifadelerin girmesi, son derece ciddi ve düşündürücü bir gelişmedir. Bizler Kıbrıs Türkleri olarak tüm Kardeş devletlerin hükümetlerini Kıbrıs Türk Halkının egemen eşitliği ilkesine saygı göstermeye ve acilen bu yanlıştan dönmeye davet ediyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.