Madencilik alanında faaliyet gösteren Steinmetz, Romanya makamlarının yayımladığı Avrupa tutuklama emri dolayısıyla geçen perşembe günü Güney Kıbrıs’ta, Yunanistan’dan Larnaka havalimanına vardığı sırada tutuklandı.

Politis gazetesi, Rum polisinden kaynakların İsrailli milyarderin tutuklandığını teyit etti. Steinmetz’in hafta içinde mahkemeye çıkmasının beklendiğini kaydeden gazete, Steinmetz’in Romanya’da bir arazinin haklarını yasadışı bir şekilde güvence altına almaya çalıştığını belirtti.

İLK TUTUKLAMA DEĞİL

Steinmetz’in Romanya tarafından yayımlanan tutuklama emri uyarınca başka Avrupa ülkelerinde de tutuklandığını ancak daha sonra serbest bırakıldığını yazan gazete, 2021 yılında Atina’daki Eleftherios Venizelos havalimanında tutuklanan İsrailli milyarderin sonunda tekrardan serbest bırakıldığını belirtti.

Uluslararası basının ve Yunan basınının Steinmtez’in İsviçre’de karıştığı bir davaya atıfta bulunduğunu da ifade eden gazete, Steinmetz’in Gine’deki demir cevheri yataklarına yönelik arama izinlerini içeren bir davada yolsuzluktan suçlu bulunduğunu belirtti.

8 MİLYAR DOLARLIK SERVET

Gazete birkaç yıl önce “Bloomberg’in”, Steinmtez’in mal varlığının 8 milyar dolar olarak hesaplandığını ve İsrail’in en zengin insanı olduğundan söz ettiğini de ekledi.

Fileleftheros ise “Elmas Kralı Tutuklandı” başlığıyla yer verdiği haberinde, Larnaka Kaza Mahkemesinin geçen perşembe günü Larnaka havalimanına vardığı sırada tutuklanan İsrailli milyarderin 8 Eylül’e kadar gözaltında kalmasına emrettiğini ifade etti.

Gazete Beny Steinmetz’i mahkemede tanınmış bir Kıbrıslı Rum ceza avukatının temsil edeceğini ekledi.

ROMANYA 5 YIL HAPSE MAHKUM ETMİŞTİ

Romanya yıllar önce Steinmetz’i gayrimenkul dolandırıcılığından gıyaben mahkûm etmiş ve Aralık 2020’de onu beş yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Bunun üzerine Romanyalılar iş insanı hakkında Avrupa çapında tutuklama emri çıkarmış ancak Mart 2022’de Yunanistan tutuklama kararını reddetmişti. İtalya da daha önce bu uygulamaya karşı karar vermişti.

Steinmetz adına yapılan açıklamada, bu iki ülkedeki yetkililerin, “adil yargılanma hakkının ihlali ve iade edilmesi halinde ayrımcı, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye maruz kalma riski” nedeniyle tutuklama emrini reddettiğini ifade etmişti.

Açıklamada ayrıca Interpol’ün Steinmetz’i tutuklamaya yönelik kendi “kırmızı bültenini” iptal ederek Romanya’nın tutuklama emrini fiilen iptal ettiği belirtilmişti.

MAHKUMİYET İTİRAZINDA GECİKMEDİ

Steinmetz, Romanya’nın verdiği mahkumiyeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımış ve mahkumiyetine itiraz etmişti.  Romanya’da komünist rejimin 1989 yılında devrilmesinin ardından hükümet, 1940’larda komünistlerin yönetimi ele geçirmesiyle kaybedenlerin özel arazilerini geri almasına izin verdi. Steinmetz, Rumen kraliyet prensine ait arazilerin haklarını satın alan bir şirkette hisse sahibi olan bir kuruluşun ortağı ve danışmanıydı. Ancak bu durum sonunda dolandırıcılıkla suçlandı.

RÜŞVETTEN DE SUÇLU BULUNDU

Romanya mahkumiyetinin yanı sıra Steinmetz, 2021’de Gine’deki madencilik haklarıyla bağlantılı başka bir yolsuzluk davasında rüşvetten suçlu bulundu ve yarısı hapiste olmak üzere üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İsrail basını, bu mahkumiyete karşı yapılan itiraz bu yılın başlarında reddedildiğini ve Steinmetz’in, ülkenin en yüksek mahkemesinde mahkûmiyet kararına karşı yeni bir itirazda bulunmayı planladığını yazdı.

STEİNMETZ’İN BSGR ŞİRKETİ

– Elmas kralı olarak bilinen Beny Steinmetz, Gine ve Sierra Leone’de faaliyet gösteren madencilik şirketi olan BSGR’nin sahibidir.

– BSGR halihazırda, ABD de dahil olmak üzere birçok ülkede ‘Yabancı Yolsuzluk Faaliyetleri Yasası’nı ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma altında

– 2010 yılında BSGR, Gine’deki madencilik haklarının yüzde 51’ini Brezilya’nın çokuluslu Vale şirketine 2,5 milyar dolara sattı.

– BSGR’nin Gine demir madenlerinin haklarını yasa dışı yollardan elde ettiğinin belirlenmesinin ardından, 2014 yılında Gine hükümeti BSGR’nin buradaki madenlere erişimini engelleme kararı almıştı.

– Nisan 2017’de milyarder George Soros’a 10 milyar dolarlık dava açarak Soros’u karalama kampanyası yürütmekle suçlamıştı. Soros ise iddiaları reddetmişti.

MİLYARDERİN MİLYARDERE DAVASI

İsrail’in en zengin iş insanları arasında yer alan Beny Steinmetz 2017 yılında milyarder George Soros’a karşı, Sorus’un Afrika ülkesi Gine’deki işlerini sabote etmeye yönelik uzun süredir devam eden bir kampanyayla suçlayarak dava açmıştı.

Davacı BSGR, o yıllarda Forbes’a göre 1,1 milyar dolarlık net servetiyle İsrail’in en zengin 18’inci vatandaşı olan elmas ve madencilik patronu Beny Steinmetz tarafından kontrol ediliyordu.

BSGR tarafından New York Güney Bölgesi’ndeki ABD Bölge Mahkemesinde açılan davada, Soros’un BSGR’nin güneydeki Simandou demir madeni imtiyazını kaybetmesini sağlamak için pek çok hukuk firmasını, şeffaflık grubunu, özel dedektifi ve Gine hükümet yetkilisini finanse ettiği iddia ediliyordu.

BSGR, 1998’de Rusya’daki bir iş anlaşmazlığı ve Soros’un İsrail’e yönelik iddia edilen düşmanlığı nedeniyle iki milyarder arasında uzun süredir devam eden kavgadan dolayı Soros tarafından ortaya atıldığını iddia ettiği yolsuzluk olayları nedeniyle madencilik haklarını 2014 yılında Simandou’ya kaptırdı.

BAŞ DÜŞMAN: GEORGE SOROS

Beny Steinmetz ve George Soros’un Gine savaşı…

Gine’deki madenin tam üretime geçmesi halinde Gine ekonomisinin büyüklüğü iki katına çıkacak ve ülke için liman ve yol altyapısı oluşturulacaktı. Ancak yirmi yıl sonra maden hâlâ gelişmemiş durumdaydı.

Steinmetz’in baş düşmanı haline gelen milyarder yatırımcı George Soros ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, uluslararası insan hakları grupları da Gine olaylarında yer aldı.

Britanya-Avustralya çok uluslu şirketi ve dünyanın en büyük madencilik şirketlerinden biri olan Rio Tinto’ya, Gineli diktatör Lansana Conté tarafından, maden geliştirme taahhüdünü yerine getiremediği gerekçesiyle 2008 yılında Simandou madenindeki haklarının yarısından feragat etmesi emredildi.

BSGR bu hakları yalnızca 160 milyon dolara satın aldı ve iki yıl sonra hisselerinin %51’ini dünyanın en büyük cevher madencisi olan Brezilyalı şirket Vale’ye 2,5 milyar dolara sattı.

Conté’nın yerini ise 2010 yılında Gine’deki ilk demokratik seçimleri kazanan Alpha Condé aldı ve iddiaya göre Soros’un talimatıyla geçmiş madencilik anlaşmalarının gözden geçirilmesinin hızla başlatılmasını istedi.

SOROS NASIL DAHİL OLDU?

Milyarder yatırımcı Soros, Gine’ye yardım etmenin, Afrika ve Doğu Avrupa’daki yolsuzluğa karşı yürüttüğü mücadelenin sadece bir parçası olduğunu söyledi ancak Steinmetz bunun Soros’un kendisine karşı kişisel bir kininden kaynaklandığını, belki de ikilinin 1990’larda uğruna yarıştığı bir Rus telekom ihalesiyle bağlantılı olduğunu öne sürdü.

İddialar sonunda ABD tarafından bir büyük jüri soruşturmasına yol açtı ve 2014 yılında Steinmetz ve BSGR ile bağları olan Fransız Frederic Cilins, kanıtları yok etmesi ve ABD’li soruşturmacılara yalan söylemesi için bir tanığa rüşvet vermeye çalıştığı için iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu arada, 2014 yılında Gine hükümeti komitesinin lisans verilmesinde yolsuzluk iddialarına dair kanıtlar bulması üzerine BSGR’nin hakları elinden alındı. Gine hakları Rio Tinto’ya ve Çinli bir ortağa geri verdi. Steinmetz, kendisine yönelik suçlamaların kendisini Simandou madeninden mahrum bırakmaya yönelik bir komplonun parçası olduğunu iddia etti.