TÜRKİYE ve KKTC’nin son günlerde uyarılarını artırdığı Kıbrıs Rum yönetimi bugün Yunanistan ve Mısır liderlerinin de katılımıyla 3’lü enerji zirvesine ev sahipliği yapıyor. KKTC’den tepki geldi. Çipras, basın toplantısında “Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır arasındaki üçlü iş birliğinin ilerlediğini ve derinleştiğini” söyledi. Anastasiadis ise “Bölgede hidrokarbon bulunması, bölgesel alanda daha geniş iş birliği için katalizör güç olabilir ve olmalıdır” diye konuştu.

Mısır lideri Abdülfettah El Sisi, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Rum lider Nikos Anastasiadis, doğu Akdeniz’de doğalgaz kaynaklarının paylaşımı ve Avrupa’ya transferi konularını ele almak üzere Lefkoşa Rum kesiminde biraraya geldi.

3’LÜNÜN 5’İNCİ BULUŞMASI

Mısır, Yunanistan ve Rum yönetimi arasında enerji konulu zirve ilk değil, 5’inci kez düzenleniyor. Üç lider, bugüne kadar Mısır ve Yunanistan’da toplanıyordu. Bölgede çıkartılan ya da sondajlarla aranan doğalgazın Türkiye yerine farklı yollardan Avrupa ülkelerine pazarlanmasını amaçlayan 3’lü zirve, Kıbrıs’ta ilk kez toplanıyor. Rum yönetimi ve Yunanistan benzer şekilde İsrail’le de rutin zirveler düzenliyor.

Türkiye ve KKTC, Kıbrıs Rum yönetiminin, bölge ülkeleri Mısır ve İsrail’le doğu Akdeniz’i paylaşması ve ardından Kıbrıs açıklarında tek yanlı uluslararası ihalelerle sondajlar gerçekleştirmesine şiddetle karşı çıkıyor.

SİSİ, NASIR-MAKARYOS İLİŞKİSİNİ ANLATTI

Kıbrıs Rum yönetimine dün gelen Mısır lideri El Sisi, önce Rum lider Nikos Anastasiadis’le başbaşa ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Rum Meclisi’nde de konuşan Sisi, 1960’lı yıllarda kurulan bağlantısızlar birliği çerçevesinde Mısır’ın eski lideri Cemal Abdül Nasır ile Rumların eski lideri Başpiskopos Makaryos arasındaki yakın dostluk ve işbirliğine dikkat çekti ve Mısır-Rum yönetimi ilişkilerini kuvvetlendirmek istediğini söyledi.

KARŞILIKLI MADALYALAR TAKILDI

Başpiskopos Makaryos’un anıtını ziyaret eden ve Anastasiadis’le birbirlerine devlet madalyası sunan Sisi, Kıbrıs çevresinde tek yanlı sondaj faaliyetlerini hızlandıran Rum yönetimine tam destek verdi. Anastasiadis ve Sisi, doğu Akdeniz’in münhasır ekonomik bölgeler adı altında paylaşımın uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu.

Sisi, Anastasiadis ve dün akşam Ada’ya gelen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bugün 3’lü bir zirve gerçekleştirdi. Liderler, Mısır açıklarında çıkartılan ve Kıbrıs açıklarında da aranan doğalgaz kaynaklarının Avrupa pazarına ulaştırılması konusunu ele aldı. Sisi, Çipras ve Anastasiadis, enerjinin yanısıra terör ve mülteci krizlerine karşı da işbirliği anlaşmaları imzaladı. Rum lider ayrıca, Mısır’a AB ile ilişkilerinde her türlü destek sözü verdi.

KKTC’DEN 3’LÜ ZİRVEYE SERT TEPKİ

KKTC Dışişleri Bakanlığı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin Rum lider Nikos Anastasiadis’le imzaladığı ikili anlaşmalar ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın da katılımıyla yapılan 3’lü toplantı sonucu ortaya çıkacak işbirliği anlaşmalarını tanımadığını, yok hükmünde kabul ettiğini açıkladı.

 RUM LİDERİN SEÇİM YATIRIMI
Kıbrıs Rum yönetimindeki zirveye sert tepki gösteren KKTC Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamasında, Kıbrıs Rum yönetiminde Şubat ayında yapılacak başkanlık seçimlerine dikkat çekti ve Rum lider Nikos Anastasiadis’in seçim propagandası çerçevesinde Kıbrıslı Türklerin haklarını göz ardı eden tek yanlı adımlar atma girişimlerini hızlandırdığını belirtti. Açıklamada şöyle denildi:

RUMLAR VE MISIR GASP YÖNETİMİ
“Gerek Kıbrıs Rum yönetimi, gerekse Mısır’ın mevcut yönetimlerinin meşru süreçler yerine, gasp ve darbe yollarıyla göreve geldikleri göz önünde bulundurulduğunda, özellikle ada etrafındaki doğal kaynaklar üzerinde meşru hak iddia ediyor olmalarını hayretle karşılıyoruz.

TÜRKİYE İLE MUKABİL ADIMLAR ATILACAK
Söz konusu kaynaklar üzerinde Kıbrıslı Türklerin eşit ve yadsınamaz hakları bulunduğunu bu vesileyle yinelerken, enerji konusunda atılacak herhangi bir adımın Kıbrıs Türk tarafının gıyabında atılamayacağını vurgular, Anavatan Türkiye ile birlikte bölgede hak ve menfaatlerimizin korunduğu mukabil adımların atılmakta olduğunu hatırlatmayı bir sorumluluk biliriz. Ada’da ve bölge genelinde, Kıbrıs Türkü ve Anavatan Türkiye’yi dışlayarak ittifaklar kurma çabalarının sonuç vermesinin mümkün olmayacağının altını çizmek isteriz”

 AÇIKLAMA YAPTILAR

Çipras, ortak basın toplantısında, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs’ın, Doğu Akdeniz’de bir istikrar ve iş birliği unsuru oluşturduğunu belirterek, bunun bölgede ortaya koydukları iş birliği açısından özel bir önem arz ettiğini bildirdi. Avrupa ve Ortadoğu’nun büyük gerginliğin kavşağında bulunduğuna dikkati çeken Çipras, bu gerginliklerin barış ve iş birliği aracılığıyla azaltılması konusunda ortak hedeflerinin bulunduğunu ifade etti.

ÇİPRAS: İŞBİRLİĞİ DERİNLEŞTİ

Çipras, üç ülke arasında ekonomi, taşımacılık, enerji, turizm, güvenlik ve savunma alanlarında çok önemli beklentileri olduğuna işaret ederek, “Kıbrıs sorununda, BM kararları çerçevesinde, tüm Kıbrıs halkının refahına dayalı yeniden birleşmiş, adil ve kalıcı çözümü destekliyoruz.” dedi.

Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır arasındaki üçlü iş birliğinin ilerlediğini ve derinleştiğini dile getiren Yunanistan Başbakanı Çipras, üç ülke arasındaki bir sonraki zirvenin Girit Adası’nda yapılacağını söyledi.
Rum lider Anastasiadis ise görüşmede taraflar arasında ortak iş birliği protokolü imzaladıklarını kaydetti.

‘HİDROKARBON BULUNMASI…’

Protokolde üç ülkenin iş birliği ile ilgili önceliklerine yer verildiğini belirten Anastasiadis, “Bölgede hidrokarbon bulunması, bölgesel alanda daha geniş iş birliği için katalizör güç olabilir ve olmalıdır.” diye konuştu.

Anastasiadis, üç ülke arasında turizm konusunda da iş birliği yapılacağına dikkati çekerek, Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs olarak Doğu Akdeniz’de barış ve güvenliğe katkı sağlayabileceklerini vurguladı.

Suriye’nin egemenlik haklarına, toprak bütünlüğüne ve ülkenin bağımsızlığına saygı duyulması gerektiğinin altını çizen Anastasiadis, Suriye’de BM öncülüğündeki girişimleri desteklediklerini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ise Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki kalkınma ve ekonomi konusundaki iş birliğinin, aynı zamanda üç ülkenin halklarının güvenliğini ve refahını gelecekte de sürdürmeyi amaçladığını ifade etti.