Devlet ve AB eski Bakanı Egemen Bağış, CRI TÜRK’te katıldığı programda Tülin Tonkuş’un gündeme ilişkin sorularını yanıtladı…
Devlet ve AB eski Bakanı Egemen Bağış, CRI TÜRK’te katıldığı programda Tülin Tonkuş’un gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Türkiye gündeminin ilk sırasında yer alan Zeytin Dalı Operasyonunu değerlendiren Egemen Bağış, son günlerde ÖSO’nun terör örgütü olduğu yönündeki iddiasıyla gündeme gelen CHP’li Öztürk Yılmaz’ın, bakanlığı döneminde Avrupa Bakanlığı’ndaki görevine niçin son verildiği ile ilgili de açıklamada bulundu; “Ben bu konunun detaylarına çok fazla girmek istemiyorum. Cevap vermesi gereken kişi Öztürk Yılmaz’dır. Ben o gün görevimin bana verdiği yetkiler çerçevesinde yapılması gereken ne varsa onu yaptım. Kurumdan acilen uzaklaştırdım. Doğrusu oydu, detaylarını Öztürk bey çok iyi bilir, açıklamak istiyorsa kendi açıklar” dedi.
“ÖZTÜRK YILMAZ’I KİM ALNINDAN ÖPTÜYSE O AÇIKLASIN”
Bağış, Öztürk Yılmaz’ın “Musul’da esir düştükten sonra beni MİT kurtarmadı, kimin kurtardığını AK Parti açıklasın” şeklindeki sözlerine de yanıt verdi. Bağış, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na göndermede bulunarak, “Ben bilemem, kim kurtardıysa ya da kurtarıldıktan sonra kim alnından öptüyse ona sorun. Detayları o biliyordur ben bilemem” şeklinde konuştu.
“ŞU AN KÜLLİYE’DE HUMMALI BİR ÇALIŞMA VAR”
Bağış, zaman zaman Yunanlı yetkililerin Ege adalarına bayrak dikip, mangal yapmasına karşılık CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Biz göreve geldiğimizde o adaları elinizden almasını iyi biliriz” açıklamasına da değindi; “Ege adalarında bizim olanlar var, onların olanlar var, ada statüsünde değil de kaya statüsünde olan birtakım kayacıklar var. Kardak da onlardan bir tanesidir. Ama işin özü; ege bir savaş alanı mı olmalı, yoksa barış alanı mı olmalı? Buna bakmak lazım. Bu konularda da biraz sorumlu davranmak lazım. Biraz daha sabırlı olun; sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda kapsamlı bir açıklama yapacak. Şu an Külliye’de hummalı bir çalışma var. Tarihi belgeleriyle kim, ne zaman, hangi uluslararası anlaşmalarla neyi vermiş, neyi almış, hepsinin detayları çıkarılıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu halkla paylaşacak. Sayın Kılıçdaroğlu bu konuyu gündeme getirmekle kendine pay çıkarmaya çalıştı ama partisinin marifetlerini hep beraber göreceğiz, biraz daha sabır” diye konuştu.
“YİĞİT BULUT BİREYSEL BİR TEPKİ VERMİŞTİR”
TRT’deki bir programda Kardak kayalıklarına yaklaşmaya çalışan Yunan Savunma Bakanı’na yönelik tepkisini dile getiren ve “Yaklaşanın kolunu bacağını kırarız” şeklinde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut’un açıklamalarını da değerlendirdi.
“TRT’de yapılmış bir programda söylenmiş bir söz, resmi devlet görüşü olarak değerlendirilmemeli. Zaten Cumhurbaşkanımız söyledi; ‘Benim adıma konuşma yetkisi sadece sözcümde vardır’ dedi. İbrahim Kalın’dan böyle bir açıklama duymadığımız sürece bunu Cumhurbaşkanımıza atfetmeleri Yunanlıların da bu konuda iyi niyetli olmadığının göstergesidir. Yiğit bey, sonuçta bir medya mensubu kökenlidir, sizin gibi yıllarca kameraların önünde, mikrofonların önünde görev ifa etmiş bir kişidir. Oradaki konumunu da ben programcı olarak yaptığına inanıyorum, kendi bireysel düşüncesini paylaşmıştır. Uluslararası ilişkilerde bu kadar hararetli konuşma yerine daha diplomatik yollarla aynı mesajı vermenin yöntemleri vardır. Ama orada diplomasi değil, bireysel tepki vermiştir. Yunan medyasının da ben biraz kışkırtma çabası olduğunu görüyorum. Yunan medyası Türkiye ile Yunanistan’ı kapıştırmaktan zevk alır. Buradan da kendisine bir malzeme çıkarma peşindedir. Bu oyuna gelmemek gerektiğine inanıyorum. Bu gibi durumlarda daha aklıselim ve yapıcı hareket etmek daha doğru olur.”
NİÇİN KIBRIS VATANDAŞI OLDU
Eski Bakan Bağış, muhalefet cephesinde farklı yorumlara neden olan Kıbrıs vatandaşlığı almasına da açıklık getirdi. Bağış şunları söyledi:
“Hiç aklımda olmayan bir şeydi. Her yıl binlerce Türk vatandaşı, ek olarak KKTC vatandaşlığına da başvuruyor ve vatandaşlık evraklarını alabiliyor. Benim de böyle bir başvurma hakkım olduğunu biliyordum ama hiç değerlendirmeyi düşünmemiştim. Ama KKTC’de kurulan üniversitenin mütevelli heyeti üyesiyim. Bu üniversitenin konularını konuşmak için KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün’ü ziyaret ettiğimizde ki, eski arkadaşımdır, bana dönüp; ‘Sen hala bizim vatandaşımız olmadın mı Egemen, biz ne biçim dostuz, ordan bir evrak getirin, Egemen beyin imzasını alın’ dedi. Ben de onu orada kırmamak adına imzaladım. İnanın bana çok basit bir başvuru formuna imza attım, daha sonra da resmi gazetelerinde adımın yayınlandığını gördüm, bundan da onur duydum. Çünkü ben gençliğim boyunca sayın Rauf Denktaş’a ve milli davamıza destek vermek için Kıbrıs davası için pankart taşımış, uluslararası toplantılarda çaba göstermiş bir kişiyim. Bakan olduktan sonra Türkiye adına sorumluluğu üstlendiğim AB sürecinde en büyük engel olarak Kıbrıs Rum Kesimini gördüm. Dünyanın birçok ülkesinde Rum temsilcilerin resmi diplomatlarına diplomatik dille mücadele verdim. Kıbrıs davasına yürekten inanmış bir kişiyim. Rahmetli babam bugün Rum kesimi kapsamında kalan Baf’da matematik öğretmenliği yapmıştır. Yani Kıbrıs bizim açımızdan milli bir davadır. Böyle bir davet gelince de hayatımda ilk defa TC vatandaşlığına ek olarak başka bir vatandaşlığı kabul ettim. O da yavru vatanımız. Aslında kabul etmemin sebebi; milli davamıza sahip çıktığımı göstermek, dosta düşmana karşı Kıbrıs’ın yanında olduğumuzu ilan etmektir. Bundan Türkiye’nin muhalif çevreleri özellikle ana muhalefet partisi rahatsız olmuş. Onlara verdiğimiz rahatsızlık için özür dileyecek değiliz. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin vatansever evladı olarak doğru gördüğüm her şeyi yapma konusunda kararlılığımı sürdürürüm. Bundan da kimse gocunmasın.”