oğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki (DAÜ) mali krizin çözümü için “çare” olarak görülen protokol taslağı hâlâ hazırlanabilmiş değil. Aylardır devam eden müzakerelerin artık sonuca ulaşması hedefleniyor.

DAÜ yönetimi dünkü Bakanlar Kurulu toplantısına davet edildi ve üniversitenin durumu masaya yatırıldı.

KIBRIS’ın elde ettiği bilgiye göre DAÜ için öngörülen maddi tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerle ilgili yasal çalışmaların yapılması için Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na yetki verildi. Gelirleri giderlerinin sadece yüzde 68’ini karşılayabilen DAÜ’de öncelikle yüksek maaşlar kırpılacak.

En yüksek maaşın devletin tepesindeki Cumhurbaşkanı maaşını geçmeyecek şekle getirilecek olan DAÜ’de yüksek maaşlarla ilgili düzenlemeler yapılacak. Düşük maaşçı işçiler için herhangi bir tedbir söz konusu olmayacak ancak öğrenci sayısında düşüş olan bölümlerdeki öğretmen kadroları yeniden ele alınacak.

1 milyar 700 milyon TL’lik ürkütücü tablo  

Gerekli tedbirlerin hızlıca alınmaması durumunda ay sonunda DAÜ’nün maaş ödeyemeyecek duruma geldiği ifade edilirken, tedbir alınmaması halinde bunun devlete bedelinin 1 milyar 700 milyon TL’ye kadar çıkacağını, gerekli tedbirlerin alınması durumunda da Maliye’nin 600 milyon ile 1 milyar TL arasında bir sıcak para akışını DAÜ’ye sağlaması gerektiği ortaya çıktı.

Öğrenci sayısında 20 binden 13-14 binlere gerilediği, mevcut öğrencilerin de yüzde 72’sinin çeşitli oranlarda burslu olmasının da ekonomik sıkıntıda etkili olduğu belirtilirken, bu konuda da tedbirler alınacağı kaydedildi.

DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) Başkanı Dr. Erdal Özcenk, gelinen son aşamaya ilişkin KIBRIS’a konuştu.

Özcenk: Protokol görüşmeleri devam ediyor

   DAÜ VYK Başkanı Dr. Erdal Özcenk, protokol ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini ve zorlu bir süreçten geçildiğini ifade ederek “Tahminim 15-20 güne kadar çıkacak. Hükümet, VYK ve sendikaların görüşmeleri devam ediyor.” dedi.

Özcenk, yakın zamanda bir araya gelerek bu konunun görüşüleceğini söyleyerek, bu hafta içerisinde yarın ya da cuma günü bir toplantı yapılabileceğini açıkladı.

Son 6 aylık dönem için açıklanan yeni hayat pahalılığının yüzde 50-55 arası olduğunu kaydeden Özcenk, bu hayat pahalılığının sürdürülebilir olmadığını ve bunun bütün kurumlar için sıkıntı yarattığını vurguladı.

Özcenk, DAÜ’nün şu an 16 bin 300 öğrencisi olduğunu ancak üniversite ücretlerinin dönem başı olan eylül ayında belirlendiğini belirterek, o günden bugüne enflasyonun giderek yükseldiğini ve hayat pahalılığının arttığını ifade etti.

Bu noktada DAÜ’nün devletin desteğine ihtiyaç duyduklarını söyleyen Özcenk, üniversitenin sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için devletin elinden geleni yapmakla mükellef olduğunun altını çizdi.

“Hayat pahalılıklarını bir geriden veriyoruz”

Özcenk, DAÜ’nün büyük bir katma değeri olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Burası bir devlet üniversitesi. Üniversitenin kapandığını düşünün Mağusa köy olur. Devlet kademesinin gereken katkıları yapmakla mükellef olduğu kanısındayım ben. Biz de kaçakları engelleyeceğiz, giderlerimizi azaltacağız, sıkı bir tasarruf politikası güdeceğiz.

Şu an iç borçlanma devam ediyor. 13. Maaşları iç borçlanmaya aktardık. Bir de hayat pahalılıklarını bir geriden veriyoruz personele. Bu ayın sonu temmuzdaki hayat pahalılığı verilecek. Protokolde bunlar hep görüşüldü. Önümüzdeki günlerde üniversite kamuoyuna oylanacak ve ona göre bir sonuca varacağız.”