Çözüm sonrası KKTC’deki 3 bin ev iade edilecek!
Gazete, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin, 1974 Barış Harekatı sırasında Kıbrıs’ta göçmen olanların, KKTC’deki taşınmazlarının ve evlerinin sayısına ilişkin rakamlar incelenmeden yürütülmemesi gerektiğini, teorikte çok büyük görünen bu rakamların pratikte göründüğünden çok daha küçük olduklarını yazdı.
Gazete, 1974 yılında yaklaşık 160 bin Kıbrıslı Rum ile 45 bin Kıbrıslı Türk’ün göçmen konumuna düştüklerini, şu anda göçmen sayılabileceklerin teorik olarak 1974’te 44 yaşından küçük olmalarının gerektiğini (istisnalar olabilir) belirterek, bir anlaşma durumunda eski taşınmazlarına geri dönmeleri ihtimali olan göçmenlerin “1) 1974’te hayatta olanlar, 2) 1974’te evleri kendilerine ait olanlar, 3) Orada en az 10 yıl yaşamış olanlar ve 4) Kıbrıs’ta ikamet etmeye devam edenler” şeklinde sıralanabileceğini aktardı.
Haberde, 1974’te 44 yaş ve altı olması gerektiği teorisi baz alınarak teorik olarak bugün hala hayatta olan göçmenlerin sayısının yaklaşık 119 bin Kıbrıslı Rum ve 33 bin Kıbrıslı Türk olacağı iddia edildi.
O dönemdeki ortalama evlilik yaşı göz önüne alındığında ise taşınmaz sahibi olanların yaşının 23’ten yukarı olması gerektiği savunulan haberde, böylece bugün hayatta olan taşınmaz mal sahibi göçmenlerin sayısının yaklaşık 50 bin Kıbrıslı Rum ve 14 bin Kıbrıslı Türk olacağı öne sürüldü.
Haberde, taşınmazlarında en az 10 sene ikamet edip de bugün hayatta olan göçmenlerin sayısı hesaplandığında rakamın 22 bin Kıbrıslı Rum ve 6 bin Kıbrıslı Türk’e düşeceği ileri sürülürken, yine teorik olarak 1974-78 yılları arasında yurt dışına göç etmiş kişiler de düşüldüğünde şu an hayatta olan ve Kıbrıs’ta ikamet eden göçmen sayısının 18 bin Kıbrıslı Rum ve 5 bin Kıbrıslı Türk olacağı iddia edildi.
Gazete, Annan Planı’ndaki toprak düzenlemeleri göz önüne alındığında “Bugün hayatta olan, Kıbrıs’ta yaşayan, en az 10 yıl taşınmaz mal sahibi olan ve toprak düzenlemesiyle taşınmazları iade edilmeyecek Kıbrıslı Rumların sayısının 9 bin civarında olacağını” da savundu.
Haberde, “Çözüm sonrasında Kıbrıslı Türk göçmenlerin sayısının artacak olmasından ötürü bu aşamada Kıbrıslı Türklerin sayısının hesaplanamadığı” ifadesi kullanıldı.
KAÇ EV ETKİLENECEK?
Gazete haberinde, Kıbrıs Türk devletçiği altında kalacak evlerine dönmesi muhtemel Kıbrıslı Rum göçmenlerin sayısının 9 bin olarak ortaya çıkmasının akabinde, bunlardan kaçının gerçekten dönmeye istekli olacağına bakılması gerektiğini, bu çerçevede yapılan bazı anketlerin, yüzde 22 rakamını ortaya koyduğunu belirtti.
Buna göre 9 bin Rum göçmenden yüzde 50’sinin geri döneceği var sayılırsa 4 bin 500 rakamına ulaşılacağını, bunun da yaklaşık 3 bin evin etkileneceğini öne süren gazete, bu rakamın, KKTC’deki mevcut evlerin yüzde 3,5’ine denk geleceği varsayımında bulundu.
Gazetede yer alan bu değerlendirmelere kaynak olarak “Cytsat, Statistical Abstract (demografik veriler) ve TC Census” unsurları kaynak gösterilirken, değerlendirme “Sapienta Economics” yöneticisi Fiona Mullen tarafından kaleme alındı.