ASAM’dan bir heyet Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gitti. TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Başkan Yardımcıları Büyükelçi (E) Aydın Nurhan, Büyükelçi (E) Murat Bilhan, Tuğgeneral (E) Doç. Dr. Fahri Erenel, TASAM Eğitim, Sanayi ve Teknoloji Enstitüsü (ESTEN) Direktörü Dr. Sevinç Tunalı’dan oluşan heyet KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı tarafından makamında kabul edildi.

Süleyman Şensoy Başkanlığındaki TASAM heyeti, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım’ı da ziyaret ederek görüşmelerde bulundu. KKTC E. Başbakanı, Meclis Başkanı ve TASAM Dünya Türk Forumu Akil Kişiler Kurulu Üyesi Hakkı ATUN’lada biraraya gelindi. Bu ziyaretlerin ardından TASAM heyeti Girne Amerikan Üniversitesi’ne geçti.

GAÜ ve TASAM İşbirliği Protokolü

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ile TASAM arasında; karşılıklı çalışmalar, stratejik vizyon geliştirme ve eğitim konuları çerçevesinde işbirliği protokolü imzalandı. GAÜ Başkanlık Ofisi’nin Senato Toplantı Salonu’nda gerçekleşen imza törenine GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar başkanlığında, Başkan Vekili Cemile Esenyel, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk, Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Sualp Davut ve Yönetim Kurulu Üyesi Aral Doğu’dan oluşan heyet, TASAM tarafında ise Başkan Süleyman Şensoy, Başkan Yardımcıları; Büyükelçiler (E) Aydın Nurhan ve Murat Bilhan, Tuğgeneral (E) Doç. Dr. Fahri Erenel ve TASAM ESTEN Direktörü Dr. Sevinç Tunalı katıldılar. Törende Prof. Dr. Uğur Özgöker de hazır bulundu.

İmza töreni öncesinde açıklamada bulunan GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, GAÜ’nün küresel gelişim yolculuğunda önemli düşünce kuruluşlarından TASAM ile bir anlaşma sürecine giriyor ve 2018’i böylesine kapsamlı bir anlaşma çerçevesinde kucaklayabiliyor olmalarının, kendileri için önemli ve gurur verici olduğunu belirterek açıklamasının devamında şunları söyledi; “GAÜ adına TASAM ve üyelerine sonsuz teşekkür ediyorum. Atacak daha çok önemli adımlarımız var ve bu bir başlangıç. Sayın Başkanımızın da aktarmış olduğu gibi, bu kapsam daha geniş boyutta ele alınacak ve en önemlisi Anavatanın böylesi önemli deneyimsel birikimini ve o süreci Adamıza da yansıtacak bir adım atıyor olmanın verebileceği çok kapsamlı bir şekillenme ve adımlar topluluğu olacaktır”.

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ise açıklamasında, yedi ülkede etkinliği bulunan uluslararası niteliği ile bir dünya üniversitesi olan Girne Amerikan Üniversitesi’nin konukseverliğinden duyduğu memnuniyeti ileterek, bu başlangıcın güçlü bir adım olmasını ve protokolün içeriğinin doldurulması için somut güçlü çalışmalar yapılması konusundaki kararlılıklarını bildirdi. Açıklamasının devamında; “Bu ziyaretimizde KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım’a ziyarette bulunduk. Burada hem Türkiye – KKTC ilişkilerine ikili ve ulusal ölçeklerde katkı sunmak, bölgesel konularda daha güçlü bir vizyon geliştirmek ve Kıbrıs’ın ulus devlet yapısının her anlamda güçlenmesine çok boyutlu katkı sunmak için bulunmaktayız. Uzmanlık birikimi, deneyimimiz ve Türkiye’nin sahip olduğu ulusal ve uluslararası insan kaynağı envanterini, GAÜ ile bu işbirliği çerçevesinde birleştirerek; stratejik katkıda bulunmayı çok önemsiyoruz. Bu anlamda protokolün imzalanmasının güçlü bir başlangıç olmasını diliyorum.” dedi.

GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk ise açıklamasında, TASAM heyetini ağırlamaktan büyük onur duyduğunu ifade etti. TASAM ile GAÜ arasında bir eğitim protokolü anlaşmasına girdiklerini ve bu ilişkiden dolayı da büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Bu ilişkinin artarak devam edeceğine olan inancını vurgulayan Öztürk, anlaşmanın herkese hayırlı uğurlu olmasını diledi.